Kom och var med oss på Migrationsverkets utreseboende!

Svenska kyrkan, Danmark-Funbo församling

Var?Uppsala
När?Dag
Varför?Ekonomisk/social utsatthet, Integration och asylsökande, Internationellt arbete i Sverige
Vad?Insamling, Praktiska uppgifter, Stöd, hjälp och rådgivning

Vill du engagerar dig på Migrationsverkets camp på Åby? Vår fantastiska grupp volontärer vill alltid bli fler, du behövs! Det betyder extra mycket för oss om du kan vara med just nu i Coronatider då flera volontär pausar sina uppdrag.

Åby ligger i Funbo, ca 1 mil öster om Uppsala. Omkring tre till fem volontärer tillsammans med en diakon håller verksamheten öppet tisdagar kl 13-15, året runt. Vi håller till i en röd liten gammal stuga (Röda stugan) på Migrationsverkets område. Vi träffar människor från jordens alla hörn som vistas på utreseboendet i väntan på avvisning från Sverige, de bor på boendet i några veckor upp till ett halvår. Röda stugan fungerar som en mötesplats, vi har kläder och skor att dela ut till de som behöver, grejer som har skänkts av privatpersoner och organisationer.

Utöver klädutlämning så blir det naturligt en stund för social samvaro och intressanta möten mellan människor. Det är detta som gör arbetet så kul och meningsfullt. Vi fikar och umgås och leker/pysslar med barnen. Trots att vi ofta inte talar samma språk brukar det gå bra att kommunicera. Migrationsverket ser mycket positivt på att vi uthålligt är på plats och tycker att vår närvaro fyller en viktig social funktion.

Vi har behov av volontärer med olika intressen och förmågor. Du behöver trivas med att vara i en miljö med många människor och möten med olika kulturer och språk men vi värdesätter också intresse för att organisera och sortera kläder, hålla rent och ordning i stugan. Man väljer den uppgift man trivs bäst med. Vi strävar efter att skapa en lugn och vänlig atmosfär i vår stuga, det brukar gå bra trots att det ofta är ganska intensiva pass med många besökare. Under rådande pandemi följer vi FHM riktlinjer, vi håller avstånd och är noga med handhygien.

Volontärgruppen består totalt av ca tio personer, de avgör själva i vilken utsträckning de kan och vill engagera sig, några av dem är med så gott som varje vecka, andra ett par gånger per termin.

Du är välkommen att besöka verksamheten. Skicka in en intresseanmälan så kontaktar vi dig!

Intresse av att möta nya människor, både vuxna och barn, från jordens alla hörn, människor som ska avvisas från Sverige efter beslut från Migrationsverket. Intresse av att sortera och vika kläder så att det ser fint och trivsamt ut i "Röda stugan" på Migrationsverket camp på Åby i Funbo där vi har klädutlämningen. Det är alltid mist två volontärer som arbetar tillsammans/gång. Ansvarig för verksamheten är församlingens diakon.
Du får bäst behållning och flyt i ditt arbete om du är med kontinuerligt, men du avgör själv hur ofta du kan och vill vara med. Varje vecka skickas det ut ett mejl till alla volontärer med en förfrågan vilka som kan jobba nästkommande vecka, på så vis ser alla vilka som kan jobba nästa pass.
Funbo-Åby 36
75597 Uppsala
Klädutlämning sker på tisdagar kl 13-15, året runt. Åby utreseboende nära Gunsta, utmed väg 282 (f.d. kriminalvårdsanstalten). UL buss 809 stannar 300 m från platsen, hållplats Gunsta.

Uppgifterna om kön och ålder är frivilliga och används bara av Volontärbyrån för statistik.