"Det är häftigt att se att volontärerna drivs av lust och inte av att få betalt"

–Volontärerna som engagerar sig gör ett fantastiskt jobb, och det är häftigt att se att de drivs av lust och inte av att de får betalt för att hjälpa till. Samtidigt som vi får ovärderlig hjälp så får även volontären ut mycket av att engagera sig. Att vara volontär och ge av sin tid blir en intressant och meningsfull ingrediens i livet. Det säger Marie Blomqvist-Falkenö som är volontärsamordnare i Danmark-Funbo församling.

Marie har huvudansvaret för att samordna de volontärer som vill engagera sig inom det arbete som församlingen bedriver. Det är dock fler som hjälper till med samordningen av volontärer då upplevelsen är att det är det bästa sättet, eftersom man hjälps åt. När coronapandemin slog till med full kraft ställde församlingen inte in sin verksamhet helt, utan de ställde om och försökte möta de nya behoven som uppstod. Tillsammans med Röda korset organiserar Svenska kyrkan i Uppsala handlingshjälp till individer i riskgrupp, och ett stort antal volontärer engagerar sig i detta. Utöver handlingshjälpen så har Danmark-Funbo församling även ringt runt till alla medlemmar över 85 år för att berätta att de finns om de behöver hjälp eller bara någon att samtala med.

Maries bästa tips till andra som samordnar volontärer är att ha många krokar ute samtidigt. Alla inom församlingen har ett ansvar att till individer de möter ställa frågan om de vill engagera sig. Ett annat tips är att upprätta arbetslag kring samordningen av volontärer så att alla hjälps åt och känner ansvar för de volontärer som engagerar sig inom organisationen. För att hitta nya volontärer använder de sig av Volontärbyråns sajt, något som har genererat i att de har fått volontärer till sin församling som kanske annars inte hade hittat dit.